| Autor: | Ciach-Baklarz Magdalena |
| Wydawnictwo: | Pascal |
| Kod: | 49156B02085KS |
| ISBN: | 9788383174655 |
| Format: | 11.5x19.0cm |
| Ilość stron: | 160 |
Toskania
Toskania, Ciach-Baklarz Magdalena
Toskania. Florencja, Piza i Siena Pascal Lajt Kraina winnic i cyprysowych alei Czym toskański makaron pici różni się od spaghetti? Który florencki plac jest najpiękniejszy? Gdzie odbywa się L'Eroica – niezwykły kolarski wyścig? Skąd pochodzi słynny biały marmur, z którego powstał David Leonarda da Vinci? Podczas podróży z Pascalem zachwycisz się toskańskimi pejzażami i skarbami włoskiego renesansu! Dolina Val d’Orcia, której łagodne wzgórza pokryte są mozaiką złotych pól zbóż, zielonych winnic i srebrzystych gajów oliwnych, wydaje się wręcz nierealna. Stałym elementem jej pejzażu są cyprysowe aleje, wijące się wzdłuż dróg i wskazujące drogę do skarbów regionu, takich jak malownicze trasy w Monticchiello czy La Foce. Do najsłynniejszych widoków w Val d’Orcia należą prowadząca przez pola Droga Gladiatora, samotna kapliczka Madonna di Vitaleta oraz willa Podere Belvedere, której obraz w porannej mgle stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli Toskanii. Magdalena Ciach-Baklarz autorka bloga Italia poza szlakiem Ribollita Słynna toskańska ribollita to zupa wywodząca się z biednej kuchni chłopskiej, w której nie marnowano resztek warzyw czy chleba. Jej podstawą jest biała fasola. Wszystkie składniki najpierw dusi się w oliwie, a następnie gotuje, tworząc prostą i pożywną potrawę. Ribollita jest najlepsza na drugi dzień – wtedy smaki się przegryzają, a danie doskonale rozgrzewa i syci.
Wydawnictwo Pascal Sp. z o.o.
Zapora 25
43-382 Bielsko-Biała
Polska
| DPD Pickup punkt odbioru/ automat paczkowy | od 9.99 zł |
| InPost Paczkomat 24/7 | od 13 zł |
| Firma kurierska DHL | od 14 zł |
| Kurier DPD | od 14 zł |
| Kurier Inpost | od 14 zł |
| Punkt DHL Parcelshop | od 14 zł |
| Firma kurierska | od 14 zł |
| Darmowa dostawa | od 159 zł |
Brak ocen.
Bądź pierwszy i dodaj opinię.